02188272631   09381006098  
تعداد بازدید : 76
3/4/2023
hc8meifmdc|2011A6132836|Tajmie|tblnews|Text_News|0xfdfff9cc010000004a05000001000400

ششمین همایش مراکز تحقیق و توسعه صنایع و معادن (5-4 تیر 1386)

پژوهشگاه هدفمند سازمانی Orientation Research Centre  (ORC)

جوامع و سازمانها در صورتی قادر به

دوام هستند که عمیقا تغییر کنند.

آلوین تافلر 

مقدمه:

بنا بر گزارش سازمان علمی فرهنگی ملل متحد  یونسکو نیمه عمر دانش بشری در قرن گذشته حدود سیصد سال بود . یعنی تقریبا هر ششصد سال یکبار در جهان چنان تحولی ایجاد می گردید که اگر فردی ششصد سال از زمین دور بود و سپس به آن باز می گشت همه ارکان و شئون زندگی و ابزار و مشاغل   را دگرگون و متحول می یافت و مدتها طول می کشید تا بتواند با آن کنار بیاید.

اکنون بنا بر گزارش یونسکو این نیمه عمر به 28 روز کاهش پیدا کرده است . یعنی  تقریبا هر دو ماه یکبار علم در زندگی روزمره و جهان پیرامون ما تحول می آفریند

پیش بینی های سازمان ملل نشان می دهد تا قبل از سال 2020 میلادی این رقم به چند روز تقلیل خواهد یافت.

بنا بر این در هیچ شاخه ای از خدمات یا صنعت و یا حتی علوم مدیریت،سیاست و اقتصاد نمی توان بدون پژوهش و آفرینش روشهای جدید و بومی موفق بود.

بیان مسئله:

در جهان رو به رشد که توسعه می تواند خود تهدید بوده و موجب بروز بحران گردد. و از سوی دیگر سازمان تجارت جهانی (WTO) بیش از پیش رقابت و ارتقاء کیفیت را در سطح دهکده جهانی تنگ و فشرده نموده است و شاخص موفقیت افزایش توجه به تحقیق و پژوهش در R&D است.بهترین راه گذر از بحرانهائی نظیر بیکاری،رکود، تورم،توسعه فنی،رقابتهای تکنولوژیکی،افزودن کیفیت در کنار کاهش هزینه ها ، توسعه منابع انسانی چیست؟

تئوری:

اندیشمندان مدیریت و توسعه سازمانها و نهادهای مختلف خصوصی و دولتی در جهان پیشرفته در پاسخ به این پرسش نهادی را پیشنهاد می کنند که شاید پیش از این جزو بدنه سازمانها نبوده است. و همچون نهادهائی مثل روابط عمومی بعدا بدنه سازمان را تکمیل نموده اند.

این نهاد مکمل، پژوهشگاه یا مرکز پژوهش هدفمند یا Orientation Research Centre  (ORC) می باشد.چنین واحدی جزئ لاینفک هر سازمان پیشرو و از ابزار اصلی مدیریت و توسعه  و تحول سازمانی و افزایش شاخصها محسوب می گردد. و وظیفه دار به روز نمودن و توسعه سازمان مطابق با نیمه عمر علمی و یا لا اقل ضریبی از آن و تحول هدفدار در سازمان است.

البته پیش از این نیز بصورت سنتی وجود مراکز و بخشهای تحقیقاتی در موسسات و سازمانهای مختلف مرسوم بوده است اما رسالت و اهداف و از همه مهمتر نحوه فعالیت پژوهشگاه  یا مرکز پژوهش هدفمندو همچنین جایگاه سازمانی و بین المللی آن کاملا متفاوت و متمایز از واحدها و بخشهای تحقیقاتی مرسوم و سنتی موسسات است . به گونه ای که وجود پژوهشگاه هدفمند یا ORC در یک سازمان خود از شاخصهای مدیریت و توسعه به حساب آمده و در ارائه استانداردهای ISO و همچنین نظام شاخص و حمایت سازمان مللUNIDO تاثیر به سزا دارد.

 

اهداف:

1- کارآفرینی و اختراع مشاغل جدید

2- کاهش هزینه های مادی و معنوی (خسارات)

3- افزایش درآمد از طریق توسعه

4- توسعه خدمات

5- مکانیزاسیون و تکنولوژیزاسیون

6- روبوتاسیون و ریموتاسیون

7- توسعه توجه به محیط زیست

8- توسعه کیفیت (الگوی کایزن)

9- افزایش استانداردها و ارتقاء شاخصها

10-                    ارتباط با مراکز بین المللی

11-                    اخذ حمایتهای سازمان ملل متحد (در قالب دستور بیست و یک و برنامه هزاره سوم)

12-                    توسعه آموزش و منابع انسانی

13-                    توسعه  و سنجش مخاطب

14-                    توسعه پایدار

 

روش:

1- ایجاد فیزیکی پژوهشگاه مطابق پروپوزال فنی

2- استفاده از استانداردهای بین المللی توسعه پژوهش مدیریت نظیر 5S  و SWOT

3- ایجاد اینکوباتورهای پژوهش و توسعه

4- ایجاد پارک فن آوری

5- استفاده از برنامه های توسعه پژوهش سازرمان ملل و WTO نظیر SYIB وUN.Modeling

6- ارتباط با واحدهای بین المللیE-Researching  وسازمان توسعه علمی فرهنگی سازمان کنفرانس اسلامی(آیسسکو)

7- ایجاد فیزیکی کارگاهها و آزمایشگاههای پژوهشی

8- استفاده از روشهای نوین ارتباط وسنجش افکار عمومی visual public relation (VPR)

9- ریز لایه بندی فنی و اجتماعی با روشهای PRS | IS

10-                    هوشمند سازی

11-                    کنترل نظارت توسعه محور با روش Primavera

پروپوزال فنی:

هسته اولیه پژوهشگاه از سه اتاق سه در چهار تشکیل می گردد.

کارگاه فنی یا آزمایشگاه

سایت کامپیوتری و کتابخانه

مدیریت و امور اداری

تجهیزات:

تجهیزات فنی برای کارگاه یا آزمایشگاه

کامپیوتر و امکانات جانبی

امکانات و ماشینهای اداری و کتابخانه

پرسنل:

مدیر پژوهشگاه

مدیر طرح و برنامه

مسئول سایت

تکنسین فنی

کارمند

خدمات

توجیه اقتصادی:

هزینه های ثابت:

تجهیزات فنی............................300،000،000ریال

ماشین آلات و تجهیزات اداری......50،000،000ریال

سایت کامپیوتری......................30،000،000ریال

جمع کل هزینه های ثابت                               380،000،000ریال

هزینه های جاری ماهیانه:

مصرفی تحقیقاتی....................10،000،000ریال

مصرفی اداری.......................2000،000ریال

شارژ.................................3000،000ریال

نگهداری و تاسیسات..............3000،000ریال

پرسنل..............................10،000،000ریال

پیش بینی نشده....................2000،000ریال

جمع کل هزینه های ماهانه       30،000،000ریال

 

درآمدها:

درآمدهای پژوهشگاه ، در آمدهای مستقیم نبوده و لیکن به صورت غیر مستقیم با توسعه مخاطبان و افزایش کیفیت و کاهش هزینه ها موجب بالا بردن معدل درآمدی مرکز متبوع خود می گردند. به نحوی که در میان مدت(5-3 سال) ضریب متوسط افزایش درآمدچنین پژوهشگاههائی بین 19 تا 27 درصد ناخالص می باشد. افزون بر این جذب سرمایه های خارجی  را نیز که بین 3 تا 5 درصد می باشد باید به این رقم افزود. یعنی در مجموع  و بطور متوسط یک پژوهشگاه هدفمند در هر دوره 3 تا 5 ساله بین 22 تا 32 درصد بصورت مستقیم در آمد ناخالص را اقزایش میدهد.

خلاصه این که پژوهشگاه موجب توسعه View  گردیده و با گشایش افقهای جدید. راههای درآمد زائی و مخاطبان یا مشتریان را افزایش می دهد.

وظایف و تعهدات پژوهشگاه:

شاخص موفقیت پژوهشگاه این است که تقریبا بطور متوسط در یک دوره زمانی یکساله هر سه ماه یکبار بتواند طرح جامعR.D.  یا توسعه پژوهشی Research Develop    ارائه نماید. این طرح باید موجب توسعه سازمانی گردیده و لااقل 3% موجب افزایش بازده ناخالص گردد.

چنین پژوهشگاهی متعهد است ظرف مدت پانزده ماه با فید بک مثبت سطح کیفی و کمی خود را ارتقا بخشد . دادههای فوق جهت نظارت علمی Primavera در نظر گرفته شده و سطح کارائی و موفقیت به صورت علمی قابل سنجش خواهد بود. علاوه بر این در همین دوره پانزده ماهه پژوهشگاه موجب توسعه انسانیHR و ارائه بهترین الگوی توسعه انسانی سازمان می گردد.

 

دستور کار بیست و یک:

در سال 1987 در مجمع عمومی سازمان ملل متحد  برنامه عمران سازمان ملل متحد UNDP  دستور کار 21 به تصویب رسید در مقدمه این دستور کار که خود حاصل 15 سال کار مستمر کارشناسی در صدها کمیسیون و دهها کشور مختلف بود و به منشوری برای آینده بشریت معروف گردیده است. آمده است:

" بشریت در لحظه حساسی از تاریخ قرار دارد . نابرابری بین کشورهای مختلف و درون هر کشور می رود که جاودانه شود.،فقر و گرسنگی،فقدان بهداشت و بی سوادی رو به وخامت است و اکوسیستمها ئی که حیات ما به آنها متکی است پیوسته رو به زوال می یابد. ادغام مسائل توسعه با مسائل زیست محیطی و توجه بیشتر به این دو موجب می شود نیازهای اساسی همه افراد بشر برآورده گردد و سطح زندگی آنها ترقی کند، اکوسیستمها بهتر حفاظت و اداره شود و آینده ای بی خطر تر و با سعادت تر در انتظار جهانیان باشد. هیچ کشوری نمی تواند به تنهائی به این مهم دست یابد ، اما همراه با هم و در مشارکتی جهانی برای توسعه پایدار می توان به این مهم دست پیدا کرد."

یکی از فرازهای مهم دستور کار 21 ، تشکیل کمیسیون توسعه پایدار Commission on Sustainable Development (CSD) زیر نظر سازمان ملل متحد بود  

این کمیسیون به منظور تامین و تضمین منویات دستور کار 21 یا توسعه پایدار بوجود آمد و در همین برنامه توسعه علمی و توجه به  راهکار و برنامه ایجاد پژوهشگاههای تخصصی در دستگاههای مختلف  مورد عنایت قرار گرفته و  در فصل سی و سوم دستور کار 21 مکانیسمها و منابع تامین مالی و سیستمهای حمایتی از چنین توسعه ای بیان گردیده و سازمان ملل و کشورهای توسعه یافته و دولتها را به حمایت و تامین مالی این برنامه ملزم نموده است.


مراحل رشد و توسعه پژوهشگاه:

پژوهشگاه پس از تاسیس 8 مرحله اصلی و اساسی را طی می کند. که عبارتند از:

1- تشکیل بانک پروژه

2- تعیین اولویتهای ملی ،منطقه ای و بین المللی با همکاری سازمان متبوع _کارشناسان و سازمان ملل

3- تامین منابع مالی و دریافت کمکهای خارجی ازCDS

4- سیمولیشن

5- پایلوت

6- آموزش

7- ترویج

8- توسعه

استنتاج:

در پایان می توان نتیجه گیری نمود واحد ORC یا پژوهشگاه هدفمند سازمانی به عنوان یک سرمایه گذاری زیر بنائی سازمانی می تواند موجب رشد و توسعه  پایدار سازمان گردیده و پیش بینی می گردد سازمانهای جدید در هزاره سوم بدون وجود واحد ORC فاقد پویائی ومیرا خواهند بود و یا اینکه برای حفظ حیات ایستای خویش ناگزیرند با هزینه هائی گزاف تحول را که نوعا بومی هم نخواهد بود و این خود موجب تشدید بحران می گردد وارد نمایند. لذا مدیریت هوشمند برای جلوگیری از اتلاف هزینه ها و برای ایجاد تحول مثبت  در کوتاه مدت ، میان مدت و بلند مدت در سازمان خویش ابزار ORC را به خدمت می گیرد. مسلما تهیه ابزار نو برای سازمان هزینه نبوده و یک سرمایه گذاری هوشمند در جهت افزایش درآمدهای مادی و معنوی به حساب می آید.

با تشکر- دکتر کیوان کیان

تلفن:09329212721

 

 

تجمیع شناسنامه کامپیوتر جمع آوری خودکار فروش کاشی مساجد ایجاد شناسنامه تجهیزات کاشی مسجدی هلپ دسک سازمانی هلپ دسک IT Help Desk کاشی سنتی ایرانی مدیریت تجهیزات IT مدیریت تجهیزات آی تی کارتابل درخواست ها کارتابل درخواست های IT جمع آوری خودکار نرم افزارها جمع آوری سیستم های شرکت جمع آوری سیستم های سازمان تجمیع اطلاعات تجمیع اطلاعات IT تجمیع کامپیوترها مدیریت IT سیستم جمع آوری شناسنامه کامپیوتر سیستم مدیریت کلان IT سیستم مدیریت فنآوری اطلاعات ابزار مدیران IT ابزار مدیران فنآوری اطلاعات سامانه تجمیع خودکار شناسنامه جمع آوری سیستم کامپیوتر
All Rights Reserved 2022 © Tajmie.ir
Designed & Developed by BSFE.ir